WCAG.nl

WCAG 2.1 onderzoek

Deelonderzoek inhoud van de website Aanpak Lerarentekort van Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

  • Michiel van Veluwen, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
  • Ada Luppen, WCAG.nl
  • 19 maart 2025
  • WCAG 2.1 AA
  • Onderzoek

Downloads

Inhoudsopgave

Uitvoering

WCAG.nl is een onderzoeks- en adviesbureau gespecialiseerd in digitale toegankelijkheid. Wij voeren toegankelijkheidsonderzoek uit en bieden advies om websites en documenten optimaal toegankelijk te maken voor alle gebruikers.

WCAG.nl

Samenvatting

Dit onderzoeksrapport beschrijft in welke mate de inhoud van Aanpak Lerarentekort (https://aanpaklerarentekort.nl) van Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voldoet aan WCAG 2.1 AA. Het onderzoek is uitgevoerd volgens de evaluatiemethode WCAG-EM. Het onderzoek is afgerond op 20 maart 2025.

Uit het onderzoek blijkt dat nog niet volledig wordt voldaan aan WCAG 2.1 AA. Op dit moment voldoet de inhoud van de website aan 19 van de 32 succescriteria. Over het algemeen is de website van goede kwaliteit.

Veel onderdelen van de website zijn goed toegankelijk:

  • content heeft een logische leesvolgorde;
  • filmpjes hebben goede ondertitels;
  • niet-tekstuele content heeft genoeg contrast;
  • pagina’s hebben een goede paginatitel;
  • taal is goed ingesteld;

Maar er zijn er ook verbeterpunten gevonden:

  • niet-tekstuele content heeft nog niet overal goede tekstalternatieven;
  • filmpjes hebben nog geen volledige audiodescriptie;
  • tekst wordt nog niet overal betekenisvol in de code opgemaakt;
  • tekst heeft nog niet overal genoeg contrast;
  • links hebben nog niet overal een goede linktekst;

Zie de uitgebreide rapportage voor een overzicht van alle bevindingen. In de rapportage worden slechts voorbeelden gegeven van aangetroffen problemen.

Let op: Alleen de inhoud van het platform is onderzocht. Voor een volledig onderzoek is hiernaast nog een deelonderzoek van de techniek nodig.

Omdat het onderzoek uit een steekproef bestaat, kan het zijn dat een probleem niet gesignaleerd wordt. Het kan dan bij een volgend onderzoek anders worden beoordeeld. De steekproef is representatief voor alle content op het getoetste domein, inclusief eventueel genoemde deel-, sub- en andere domeinen die in de scope van dit onderzoek vallen. Het onderzoek is een momentopname. Bij het doorvoeren van verbeteringen kunnen nieuwe toegankelijkheidsproblemen ontstaan.

Versies

Rapporten met het hoogste versienummer vervangen alle eerdere versies.

VersieDatumReden voor wijzigingAuteur
1.0
20 maart 2025
Eerste versie
Ada Luppen

Gegevens

Uitgebreide rapportage

Overzicht

In dit rapport rapporteren we over 32 van de 50 succescriteria van een deelonderzoek inhoud WCAG 2.1 AA. Bekijk hier de resultaten van het onderzoek.

  1. 12 voldoendes
  2. 13 onvoldoendes
  3. 7 niet van toepassing
  4. 0 niet getoetst

Principe 1. Waarneembaar

Richtlijn 1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content

Niveau A

Alle niet-tekstuele content die aan de gebruiker wordt gepresenteerd, heeft een tekstalternatief dat een gelijkwaardig doel dient, behalve voor de hierna vermelde situaties.

  • Bedieningselementen, invoer: Als niet-tekstuele content een bedieningselement is of gebruikersinvoer accepteert, dan heeft deze een naam die het doel ervan beschrijft. (We verwijzen naar succescriterium 4.1.2 voor aanvullende eisen ten aanzien van bedieningselementen en content die gebruikersinvoer accepteren.)

  • Op tijd gebaseerde media: Als niet-tekstuele content op tijd gebaseerde media is, dan leveren tekstalternatieven ten minste een beschrijving van de niet-tekstuele content. (We verwijzen naar Richtlijn 1.2 voor aanvullende eisen ten aanzien van media.)

  • Test: Als niet-tekstuele content een test of oefening is die, als ze door middel van tekst gepresenteerd wordt onjuist zou zijn, dan leveren tekstalternatieven ten minste een beschrijving van de niet-tekstuele content.

  • Zintuiglijk: Als niet-tekstuele content primair is bedoeld om een specifieke zintuiglijke ervaring te creëren, dan leveren tekstalternatieven ten minste een beschrijving van de niet-tekstuele content.

  • CAPTCHA: Als het doel van niet-tekstuele content is om te bevestigen dat content wordt gebruikt door een persoon in plaats van een computer, dan worden tekstalternatieven geleverd die het doel van de niet-tekstuele content identificeren en beschrijven. En er worden alternatieve vormen van CAPTCHA aangeboden gebruikmakend van uitvoermodes voor verschillende soorten van zintuiglijke perceptie om tegemoet te komen aan verschillende functiebeperkingen.

  • Decoratie, opmaak, onzichtbaar: Als niet-tekstuele content puur decoratief is, slechts voor visuele opmaak wordt gebruikt, of niet aan gebruikers wordt gerepresenteerd, dan wordt het op zo'n manier geïmplementeerd dat het genegeerd kan worden door hulptechnologie.

Resultaat:

Onvoldoende

Bevindingen voor 1.1.1 Niet-tekstuele content
Algemeen
  1. #2AdviesOp de website staan links naar externe websites. Naast deze links staan pijliconen. Deze iconen zijn geplaatst met CSS. De iconen dragen informatie over, maar ze hebben geen tekstalternatief.

Zo word je schooldirecteur
  1. #5Op de pagina staan drie afbeeldingen die vergroot kunnen worden in een lightbox. Deze afbeeldingen dragen informatie over, maar ze hebben geen tekstalternatief. Zonder het tekstalternatief is het niet duidelijk wat precies geopend kan worden in een lightbox.

  2. #8AdviesIn het onderdeel "Wil je een keer ervaren hoe het is om schooldirecteur te zijn?" staat een link "Vragen of hulp nodig? Neem contact op." Deze link verwijst naar een e-mailadres. Naast deze link staat een mailicoon. Dit icoon is geplaatst me CSS. Deze afbeelding draagt informatie over, maar het heeft geen tekstalternatief.

    Advies: Schrijf het e-mailadres volledig uit. Dan wordt dit icoon een decoratieve afbeelding.

Opleidingsschool Noord-Limburg: 'Samen enthousiasmeren'
  1. #17In het onderdeel "Docenten voor de toekomst" staat een afbeelding. Deze afbeelding kan geopend worden in een lightbox. Deze afbeelding draagt informatie over, maar het heeft geen tekstalternatief. Zonder het tekstalternatief is het niet duidelijk wat precies geopend kan worden in een lightbox.

Evaluatie convenanten lerarentekort primair onderwijs in de G5 - Eindrapportage (PDF)
  1. #26Op pagina 1 staan de logo's van Seo Economisch onderzoek en ECBO leren door onderzoek. Deze afbeeldingen zijn niet gemarkeerd als <Figure> en ze hebben geen tekstalternatief. Deze afbeeldingen zijn verborgen voor schermlezers.

  2. #27Op pagina 1 staan vier afbeeldingen die samen een kader om de titel vormen. Deze afbeeldingen zijn decoratief, maar ze worden niet verborgen voor schermlezers. Deze afbeeldingen worden niet gemarkeerd als Artefact.

  3. #28In het document vanaf pagina 24 staan grafieken. Deze grafieken zijn gemarkeerd als <Figure>, maar ze hebben geen kort tekstalternatief.

  4. #29Op pagina 2 staan twee afbeeldingen van de ISO certificering. Deze afbeeldingen hebben allebei een tekstalternatief "Afbeelding met tekst, Lettertype, schermopname, Graphics, Automatisch gegenereerde beschrijving." Dit tekstalternatief beschrijft niet goed wat er op de afbeeldingen staat.

  5. #39Op pagina 7 staat een afbeelding Figuur 1.1. Deze afbeelding heeft een tekstalternatief "Afbeelding met tekst, schermopname, diagram, Lettertype. Automatisch gegenereerde beschrijving." Dit tekstalternatief beschrijft niet wat er op de afbeelding staat.

    Deze afbeelding heeft ook geen langere beschrijving in de omringende tekst.

Een vliegende start voor nieuwe schoolleiders (PDF)
  1. #22In het document staat het logo van de AVS. Dit logo draagt informatie over, maar het is niet gemarkeerd als <Figure>. Deze afbeelding heeft geen tekstalternatief.

Plan van aanpak RAP-Regio Nijmegen PO (PDF)
  1. #50Op pagina 1 staat het logo van de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze afbeelding draagt informatie over, maar het is niet gemarkeerd als <Figure> en het heeft geen tekstalternatief.

Eindrapportage 2024 Zij-instroom PO G5 Utrecht (PDF)
  1. #53Op pagina 1 staat het logo van de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze afbeelding draagt informatie over, maar het is niet gemarkeerd als <Figure> en het heeft geen tekstalternatief.

  2. #56De inhoud van pagina 2 en pagina 12 is een afbeelding. Deze afbeeldingen zijn niet gemarkeerd als <Figure> en ze hebben geen tekstalternatief. Zie ook succescriterium 1.4.5.

Richtlijn 1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen)

Niveau A

Voor media met vooraf opgenomen louter-geluid en vooraf opgenomen louter-videobeeld is het volgende waar, behalve als de audio of video een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld

  • Vooraf opgenomen louter-geluid: Er wordt een alternatief geleverd voor op tijd gebaseerde media dat equivalente informatie geeft voor vooraf opgenomen louter-geluid content.

  • Vooraf opgenomen louter-videobeeld: Er wordt een alternatief geleverd voor op tijd gebaseerde media of een geluidsspoor dat equivalente informatie geeft voor vooraf opgenomen louter-videobeeld content.

Resultaat:

Niet van toepassing

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Niveau A

Er worden ondertitels voor doven en slechthorenden geleverd voor alle vooraf opgenomen audiocontent in gesynchroniseerde media, behalve als het mediabestand een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Niveau A

Er wordt een alternatief geleverd voor op tijd gebaseerde media of audiodescriptie van de vooraf opgenomen videocontent geleverd voor gesynchroniseerde media, behalve als het mediabestand een media-alternatief voor tekst is en duidelijk als zodanig is gelabeld.

Resultaat:

Onvoldoende

Bevindingen voor 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)
Goede voorbeelden uit Onderwijsregio Almere
  1. #59Op de pagina staat een filmpje. Aan het einde van het filmpje op 7:19 komen er belangrijke teksten en logo's in beeld: "Onderwijsregio's. Meer informatie: aanpaklerarentekort.nl. In samenwerking met: Flevowijs, ASG, Prisma, Olivijn, Stichting Almere Speciaal." Deze informatie is niet meegenomen in de audiodescriptie. Het filmpje heeft ook geen transcript.

1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live)

Niveau AA

Er worden ondertitels voor doven en slechthorenden geleverd voor alle live audiocontent in gesynchroniseerde media.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Niveau AA

Er wordt een audiodescriptie geleverd voor alle vooraf opgenomen videocontent in gesynchroniseerde media.

Resultaat:

Onvoldoende

Bevindingen voor 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)
Goede voorbeelden uit Onderwijsregio Almere
  1. #60Op de pagina staat een filmpje. Aan het einde van het filmpje op 7:19 komen er belangrijke teksten en logo's in beeld: "Onderwijsregio's. Meer informatie: aanpaklerarentekort.nl. In samenwerking met: Flevowijs, ASG, Prisma, Olivijn, Stichting Almere Speciaal." Deze informatie is niet meegenomen in de audiodescriptie.

Richtlijn 1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties

Niveau A

Informatie, structuur en relaties overgebracht door presentatie kunnen door software bepaald worden of zijn beschikbaar in tekst.

Resultaat:

Onvoldoende

Bevindingen voor 1.3.1 Info en relaties
Beginpagina
  1. #1AdviesOp de pagina staan 4 navigatie links: "Actueel", "Aanpak personeelstekort", "Regionale samenwerking" en "Goede voorbeelden." Deze links zijn afwijkend opgemaakt en hebben een beschrijvende tekst. Deze links hebben de functie van een kop, maar ze zijn in de code niet opgemaakt als kop.

Hoe wordt het lerarentekort aangepakt?
  1. #3AdviesIn het onderdeel "Landelijke aanpak lerarentekort" staat een accordeon. Boven deze accordeon staat een lege <h2> kop.

  2. #4AdviesOp de pagina staat een accordeon "1. Instroom meer leraren en schoolleiders." Deze tekst is in de code opgemaakt als een kop van het derde niveau. In deze accordeon staan twee kopteksten "Maatregelen voor studenten" en "Maatregelen voor schoolbesturen." Deze teksten zijn in de code opgemaakt als koppen van het derde niveau maar ze horen opgemaakt te zijn als een kop van het vierde niveau.

Zo word je schooldirecteur
  1. #6In het onderdeel "Waarom jij geschikt bent om leiding te geven aan een school" staan dikgedrukte teksten zoals bijvoorbeeld "Je hebt een warme belangstelling voor het onderwijs." Deze teksten hebben de functie van een kop, maar ze zijn in de code niet opgemaakt als kop.

  2. #7In het onderdeel "Waarom jij geschikt bent om leiding te geven aan een school" staat een genummerde lijst. Deze lijst is in de code vanaf punt 2 opgemaakt als twee aparte lijsten.

Alphen e.o.
  1. #11In het onderdeel "Inhoudelijke thema's" staat een tabel. De teksten "Thema's" en "Activiteiten" in de eerste rij hebben de functie van een tabelkop, maar ze zijn in de code niet opgemaakt als tabelkop.

  2. #12In het onderdeel "Inhoudelijke thema's" staat een tabel. In de kolom "Activiteiten" staan teksten die eruitzien als een genummerde lijst. Deze teksten zijn in de code niet opgemaakt als een lijst.

  3. #13In het onderdeel "Kerngegevens" staat een complexe tabel. De teksten in de eerste kolom en de teksten "E-mail", "Tel." en "Functie" hebben de functie van een tabelkop, maar ze zijn in de code niet opgemaakt als tabelkop. De gegevens in deze tabel horen ook gekoppeld te worden aan de tabelkoppen met scope.

  4. #14In het onderdeel "Deelnemende schoolbesturen en opleidingen" staat een tabel. De teksten "Sector", "BG-nr." en "Bevoegd Gezag Naam" hebben de functie van een tabelkop, maar ze zijn in de code niet opgemaakt als tabelkop.

Opleidingsschool Noord-Limburg: 'Samen enthousiasmeren'
  1. #18In het onderdeel "Alle beetjes helpen" staat een dikgedrukte tekst "Opleidingsschool Noord-Limburg." Deze tekst heeft de functie van een kop, maar het is in de code niet opgemaakt als kop.

  2. #19In het onderdeel "Opleidingsschool Noord-Limburg" staat een lijst met de partners van OSNL. Deze lijst is in de code opgemaakt als twee aparte lijsten.

Noodplannen in G5 (primair onderwijs)
  1. #20In het onderdeel "Convenanten" en "Zij-instroom PO G5" staan dikgedrukte steden. Deze teksten hebben de functie van een kop, maar ze zijn in de code niet opgemaakt als kop.

Evaluatie convenanten lerarentekort primair onderwijs in de G5 - Eindrapportage (PDF)
  1. #30In het onderdeel "Colofon" op pagina 2 staat een tabel. In de eerste rij van deze tabel staat de tekst "Evaluatie convenanten lerarentekort primair onderwijs in de G5. Eindrapportage." Deze tekst is gemarkeerd als een tabelkop, maar deze tekst heeft geen functie van een tabelkop.

  2. #31In het onderdeel "Colofon" op pagina 2 staan twee tabellen. De tabelkoppen in deze tabellen worden niet juist gekoppeld aan de bijbehorende gegevenscellen. Het bereik van de tabelkoppen is niet ingesteld.

  3. #32In het onderdeel "Colofon" staat een tekst "ECBO is het expertisecentrum voor onderzoek en kennisvraagstukken rondom bijvoorbeeld professionalisering van docenten...", twee logo's van de ISO certificering, de adresgegevens en een copyright. Deze elementen hebben geen functie van een tabel, maar ze worden gemarkeerd als tabel.

  4. #33In het document staan dikgedrukte en schuingedrukte teksten zoals bijvoorbeeld "Colofon" p. 2) "Samenvatting" (p. I), "Aansturingsstrategieën" (p. II), "Anders organiseren" (p. III) en "Inhoudsopgave" (p. 8).

  5. #34Op pagina 1 staat de inhoudsopgave. De tekst "Deel 1" maakt onderdeel van de inhoudsopgave, maar het is niet gemarkeerd als een element van de inhoudsopgave.

  6. #35Op pagina 4 staat een tabel 1.1. De teksten "Subsidiebedrag per gemeente" en "Totaal subsidiebedrag (periode 2020-2024)" hebben de functie van een tabelkop, maar ze zijn niet gemarkeerd als tabelkop. Stel ook het bereik van deze tabelkoppen in.

  7. #36Op pagina 5 staat een tabel 1.2. Het bereik van de tabelkoppen in deze tabel is niet ingesteld.

  8. #37Op pagina 5 staat een tabel 1.2. In deze tabel staat een lege tabelcel. Deze tabelcel is gemarkeerd als tabelkop, maar dit is een gegevenscel.

  9. #38Op pagina's 5-6 staat een tabel 1.2. Deze tabel wordt opgemaakt met meerdere tabel-markeringen die per pagina worden gesplitst.

    Dit is ook het geval op pagina 60-61, 70-71, 75-77 en 91-92.

    Steekproef

    Technologieën

    De volgende webtechnologieën worden gebruikt:

    Onderbouwing van de evaluatie

    Webbrowsers

    De volgende webbrowsers zijn gebruikt tijdens dit onderzoek:

    • Google Chrome (versie 134)
    • Microsoft Edge (versie 134)
    • Mozilla Firefox (versie 136)
    • Apple Safari (versie 18.3.1)

    Software

    De volgende software is gebruikt tijdens dit onderzoek:

    • Adobe Acrobat Pro DC
    • Colour Contrast Analyser (CCA)
    • VoiceOver
    • NVDA
accessa